Tax-Band

2022-től változik az átalányadó

Az adózási forma továbbra is leginkább azok számára kedvező, akik legalább 36 órai főállás mellett vállalkozók, így nem kell a szoc,hót és a társadalombiztosítási járulékot a minimálbér után megfizetni.

2022-től bevezetnek egy adó- és járulékmentes határt, amely alatt nem kell megfizetni a közterheket. Az eddigi nyolc költséghányadkulcs helyett csak három lesz. Egyfelől megszűnik a kiegészítő tevékenységet végző (vagyis nyugdíjas) egyéni vállalkozók négy költséghányadkulcsa, a többi négy helyett pedig három lesz.

  • Az általános költséghányad 40 százalékos marad.
  • 80 százalékos kulcsot kell alkalmazni többek között a mezőgazdasági, feldolgozóipari, építőipari, taxis, fodrász, tisztító, vendéglátó szolgáltatások esetében.
  • A 90 százalékos hányadot a kereskedelmi tevékenység esetében lehet alkalmazni.

Változik az átalányadózás felső határa is

2021-ig az a 40 és 80 százalékos kulcsnál 15 millió forint, ami 2022-től az éves minimálbér tízszerese lesz (24 000 000 forint), a 90 százalékos költséghányadnál pedig a minimálbér ötvenszeresére (120 millió forintra) nő. Az új határértékeknek megfelelően alakul majd a bevezetendő adómentes jövedelem értékhatár is.

  • Ez a 40 százalékos költséghányad esetében az éves minimálbér fele (alapesetben hathavi minimálbér, 2022-es értékkel számolva 1 200 000 forint adómentes)
  • Ha valaki csak a 80 százalékos kategóriába sorolt tevékenysége(ke)t végzi, akkor az adómentes bevételi határ a havi minimálbér harmincszorosa.
  • Ha pedig a 90 százalékos költségátalányos kereskedelmi tevékenységet, akkor a hatvanszorosa. (A jövedelem tehát ebből 60, 20, illetve 10 százalék.)

Az adómentesség egyben azt is jelenti, hogy a százalékos tb-járulékot és a szociális hozzájárulási adót sem kell megfizetni a határérték alatt.

A havi adó- és járulékbevallást be kell nyújtani még akkor is, ha nincs a határérték feletti jövedelem. Ugyanígy a szja-bevallásban jelezni kell ezt a jövedelmet. Abban sincs változás, hogy a főállásban egyéni vállalkozóknak mindenképpen meg kell fizetniük az adómentes összeghatárig az előírt, a minimálbérhez (vagy garantált bérminimumhoz) viszonyított társadalombiztosítási járulékot, illetve szoc.hót. Az adómentes határ felett pedig az adóalap lesz a mérvadó a közterhek kiszámításánál.

A minimum tb-járulék és szoc.ho megfizetése alól csak azok mentesülnek,

  • akik rendelkeznek legalább 36 órás munkaviszonnyal,
  • esetleg nappali tagozaton tanulnak, így más jogcímen biztosítottak,
  • netán saját jogú nyugdíjasok (kiegészítő tevékenységet folytatnak).